Cococin to nowa odżywcza substancja uzyskana w wyniku procesu suszenia rozpyłowego (liofilizacja) wody kokosowej wydobytej z wnętrza zielonych, niedojrzałych kokosów (Cocos nucifera L.).
Jest to płynna endosperma, która stanowi rezerwuar odżywczych i wzrostowych substancji zapasowych z których czerpie rosnący i dojrzewający orzech kokosowy.
Proces liofilizacji zapewnia zachowanie w niezmienionej postaci pełnego potencjału biologicznego substancji aktywnych zawartych w świeżej wodzie.
Woda ta jest płynem niezwykle bogatym w substancje odżywcze, między innymi w białka, aminokwasy, cukry, witaminy (A, B1, B2, B5, E i C), minerały (potas, sód, fosfor i chlor) oraz hormony wzrostu, min. kinetynę.
Wody kokosowej (ang. “coconut water” lub “coconut juice”) – nie należy mylić z mleczkiem kokosowym (ang. “cocnut milk”), które powstaje w wyniku ucierania świeżego miąższu z gorącą wodą lub mlekiem.
Woda kokosowa, często prosto z kokosa, jest popularnym napojem w klimacie tropikalnym. Jest bardzo odżywcza, doskonale gasi pragnienie i ma właściwości izotoniczne, czyli idealnie uzupełnia ubytek płynów i elektrolitów utraconych w wyniku pocenia się w trakcie wysiłku fizycznego.
Podaje się ją w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Jej skład jest prawie identyczny jak osocze krwi, w związku z czym w czasie II wojny światowej była używana w awaryjnych przypadkach jako dożylne nawodnienie.
Szczególnie cennym składnikiem Cococinu jest kinetyna, która należy do cytokinin (fitokinin), czyli grupy roślinnych hormonów wzrostu, syntetyzowanych przez rośliny, glony, bakterie i grzyby. Stymulują one podziały komórkowe i wzrost roślin.
Amerykański patent nr 7300682 oraz Europejski patent nr 1341547 chronią proces uzyskiwania, skład surowca oraz jego użycie w żywności, napojach, suplementach diety i kosmetykach.
Firma używa zastrzeżonego procesu liofilizacji, który pozwala otrzymać stabilną kompozycję z zachowaną właściwą dla mleka kokosowego aktywnością biologiczną.