ACEROLA – NAJLEPSZE NA ŚWIECIE NATURALNE ŹRÓDŁO WITAMINY C!
Wystarczą zaledwie trzy owoce aceroli dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka na bezcenną witaminę C. Acerola – znana także jako wiśnia z Barbados – zawiera 4500 mg witaminy C na 100 g owocu, a więc ponad 10 razy więcej niż czarna porzeczka, którą wymienia się jako czołowe źródło tego cennego składnika.
Acerola – egzotyczny owoc z Wysp Karaibskich
Zanim dowiesz się, jakie są właściwości zdrowotne owoców aceroli, na co pomaga i ile trzeba jej zjeść, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy, przyjrzymy się bliżej jej historii i pochodzeniu. Acerola jest rośliną wywodzącą się z północnej części Ameryki Południowej. Uprawiana jest także w wielu innych tropikalnych krajach w Ameryce Północnej i Środkowej. Za najbardziej użyteczną część uchodzą egzotyczne owoce aceroli, w których znajduje się naturalna witamina C. Dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego wyciąg z tej rośliny jest częstym składnikiem suplementów diety poprawiających ogólną odporność organizmu.
Duże zainteresowanie tą rośliną jest związane przede wszystkim z ogromną dawką witaminy C. Sok z aceroli zawiera też antocyjany, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy: alaninę, prolinę, kwas asparaginowy oraz serynę. Związki te wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych, pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Witamina, bez której nie ma życia
Bez właściwej podaży witaminy C nie da się utrzymać zdrowia. Aktywizuje ona system odpornościowy organizmu, jest silnym antyoksydantem, czyli wymiata z organizmu wolne rodniki. Substancja ta odgrywa także ważną rolę w pracy układu krążenia:
- chroni przed miażdżycą,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- normuje ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Choć nie mówi się o tym wiele, faktem jest, że obecność witaminy C jest także jednym z warunków zachowania sprawnych stawów i mocnych kości. W tym miejscu warto dodać, że zapotrzebowanie na witaminę C jest uzależnione między innymi od masy ciała i wieku. Większych ilości kwasu askorbinowego potrzebują między innymi kobiety w ciąży, karmiące piersią i palacze. Przypuszcza się, że warto przyjmować ją również w czasie przeziębienia lub w okresach wzmożonego narażenia organizmu na infekcje górnych dróg oddechowych.
Witamina C, którą zawierają między innymi owoce acerola, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aktywuje wiele enzymów, niektórych neuroprzekaźników oraz stymuluje syntezę kolagenu mającego kluczowe znaczenie przy pielęgnacji skóry. Może on również opóźniać procesy starzenia się. Kwas askorbinowy jest też niezbędny do gojenia się ran i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Jej niedobór daje się odczuć jako:
- zmęczenie,
- spadek kondycji,
- utrata apetytu,
- bóle mięśni i stawów,
- łatwość pojawiania się siniaków,
- osłabione naczynia krwionośne,
- krwawienie z dziąseł,
- spadek nastroju,
- powracające infekcje.
Na szczęście niebezpiecznemu niedoborowi witaminy C można łatwo zapobiegać, a wyciąg z aceroli błyskawicznie pomoże uzupełnić jej poziom. Niepokojące objawy pojawiają się stosunkowo wcześnie, dlatego bez problemu można je rozpoznać i zacząć suplementację kwasu askorbinowego. W tym przypadku nie trzeba martwić się o nadmiar witaminy C, ponieważ nadwyżka tego związku jest wydalana z moczem w ciągu kilku godzin.
Owoce aceroli zawierają naturalną witaminę C, a także składniki pomagające w jej absorpcji. Zawartość witaminy C jest najwyższa w zielonych owocach. Oznacza to, że niedojrzałe owoce aceroli mają najwięcej witaminy C, natomiast obniżenie jej zawartości naukowcy tłumaczą procesem utleniania biochemicznego.
Acerola – skarbnica karotenoidów i antocyjanów
Za apetyczny, ciemnoczerwony kolor aceroli, odpowiadają kolejne cenne przeciwutleniacze, czyli tak zwane karotenoidy, których w soku z tego owocu rozpoznano 17 rodzajów i antocyjany. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych płynących ze stosowania aceroli dowiodła, że związki te wyróżniają się przede wszystkim dużą aktywnością wobec wolnych rodników i reaktywnych form tlenu.
Wśród karotenoidów dominuje beta-karoten, stanowiący 75 proc. ich całkowitej zawartości. Prowitamina A (beta-karoten) to związek, który dobroczynnie wpływa na zmysł wzroku, zapobiegając m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Z tego względu stosowanie owoców aceroli ma szczególne znaczenia w przypadku osób w podeszłym wieku, gdyż wśród seniorów to właśnie zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty pełnej zdolności widzenia. Zawarty w aceroli beta-karoten zapobiega chorobom serca, wzmacnia system immunologiczny oraz przyśpiesza proces opalania. Dodatkowo odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu i pozwala na zredukowanie istniejących zmian miażdżycowych. Beta karoten może mieć również właściwości opóźniające procesy starzenia się skóry.
Antocyjany również pozytywnie wpływają na wzrok, a także zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wykazują działanie przeciwalergiczne oraz antynowotworowe. Acerola w postaci proszku lub kapsułek zawierających te składniki korzystnie oddziałuje na profil lipidowy, pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny oraz zmniejsza skutki uboczne procesów zapalnych toczących się w organizmie.
Egzotyczny owoc aceroli zawiera ponadto potas, żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna, ryboflawina i kwas foliowy. Związki te uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają układ immunologiczny i przeciwdziałają depresji.
Acerola – dla urody
Wyciąg z aceroli docenią także osoby zmagające się z trądzikiem oraz dbające o młody wygląd skóry. Duże dawki witaminy C uszczelniają naczynia krwionośne i opóźniają pojawienie się zmarszczek, natomiast prowitamina A nadaje skórze zdrowy kolor i wspomaga leczenie zmian zapalnych.
Na koniec warto dodać, że owoce aceroli są bardzo nietrwałe, dlatego znalezienie ich na półkach sklepowych w naszej części świata graniczy z cudem. Na szczęście na rynku dostępne są ekstrakty z aceroli, które pod względem wartości nie ustępują świeżym owocom. Suplementy diety z witaminą C pozyskaną z tej rośliny pomagają zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy, wspierają utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz stymulują tworzenie kolagenu, który jest podstawowym składnikiem budulcowym skóry i tkanki łącznej. To sprawia, że warto zawrzeć ten składnik w codziennej diecie i własnej suplementacji.