MACA – KORZEŃ, KTÓRY SPRAWIA, ŻE MOŻESZ WIĘCEJ!
Korzeń maca wśród Indian peruwiańskich, od wieków stosowany jest jako skuteczny środek poprawiający sprawność seksualną oraz płodność – zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Jednak nie tylko oni doceniają niezwykłe właściwości tego warzywa korzeniowego. Sproszkowany korzeń maca (łac. – lepidium meyenii) to surowiec wykorzystywany w medycynie naturalnej również w Europie. Maca znajduje się w wykazie Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa FAO jako środek, który dzięki wyjątkowemu bogactwu składników rozwiązuje problemy odżywcze.
KORZEŃ MACA – CO TO JEST I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI?
Należący do tradycyjnej roślinności spożywanej w Peru korzeń maca ma cenne właściwości odżywcze oraz lecznicze. Obecnie na nowo przeżywa rozkwit swojej popularności i oferują go prawie wszystkie sklepy ze zdrową żywnością. Częścią jadalną jest korzeń, który po zebraniu się suszy i ściera na proszek. Można go łączyć z innymi składnikami lub dodawać do zup, koktajli, soków czy gorących napojów. Z rośliny przyrządza się również słynny sfermentowany napój energetyczny o nazwie maca chicha, który dodaje energii, wspomaga odporność na stres oraz zwiększa wydolność fizyczną.
W Lepidium Mesenii znajdują się przede wszystkim węglowodany i białka. Około 2% korzenia składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego. Ten popularny składnik codziennej diety Indian peruwiańskich zawiera też dużą liczbę związków czynnych biologicznie, spośród których należy wymienić katechiny, alkaloidy, saponiny, fitosterole, karotenoidy oraz flawonoidy. Z tego względu działanie korzenia maca jest wszechstronne i wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie. Z jego dobrodziejstw można korzystać niemalże przy każdym posiłku, dodając zmielony proszek do ulubionych dań. Należy jedynie wystrzegać się podgrzewania i gotowania – maca traci wówczas wiele cennych właściwości.
Maca to popularny składnik środków na potencję.
- Korzeń maca powinien wypróbować każdy mężczyzna skarżący się na problemy z potencją. Jego spożywanie zwiększa popęd płciowy i ułatwia osiągnięcie erekcji, nie podnosząc przy tym poziomu hormonów płciowych we krwi.
- Udokumentowano pozytywny wpływ maca na produkcję spermy oraz ruchliwość plemników. Tym samym korzeń maca zwiększa płodność. To idealne uzupełnienie diety dla mężczyzn starających się o potomstwo.
- Maca nie tylko reguluje poziom hormonów płciowych, ale też podnosi sprawność seksualną i ogólną wydolność organizmu. To bogate źródło białka i aminokwasów, w tym argininy stanowiącej 80 proc. białka płynu nasiennego i odpowiadającej m.in. za dopływ krwi do narządów płciowych.
Maca łagodzi dolegliwości kobiece.
Zażywanie środków na bazie korzenia maca pomaga złagodzić bóle miesiączkowe. W Peru od dawien dawna maca stosuje się do leczenia zaburzeń hormonalnych i niwelowania przykrych dolegliwości towarzyszących menopauzie. Korzeń pomaga także uregulować cykl miesięczny i wzmocnić organizm.
Maca wspomaga sportowców.
Korzeń maca jest doskonałym źródłem białka i składników mineralnych, wspiera więc budowę i wytrzymałość masy mięśniowej. Naukowo potwierdzono obecność steroli w korzeniu maca. Częściowo wykazują one działanie zbliżone do sterydów anabolicznych, co często wykorzystują producenci odżywek i suplementów diety dla sportowców.
Maca wzmacnia organizm.
- Indianie peruwiańscy od wieków zażywają maca dla podniesienia odporności organizmu i jego rewitalizacji. Istnieje legenda, która głosi, że wojownicy Inków zjadali korzeń maca przed każdą walką. Miał on dodawać im siły i tym samym zwiększać szanse na zwycięstwo.
- Współcześnie maca stosuje się pomocniczo w stanach wycieńczenia organizmu, niedożywienia oraz obniżonej odporności. Peruwiański żeń szeń wspiera organizm osłabiony stresem, czy też przemęczeniem.
- Maca doskonale wpływa również na umysł. Dzięki temu, że zawiera kwasy tłuszczowe i niezbędne aminokwasy, poprawia koncentrację, pamięć oraz funkcje umysłowe. Warto więc po niego sięgać w sytuacjach zwiększonego wysiłku intelektualnego oraz podawać osobom w podeszłym wieku.
- Dowiedziono, że spożywanie sproszkowanej macy ma także pozytywne działanie na układ kostny. Opóźnia procesy starzenia i chroni gęstość kości, przeciwdziałając rozwojowi osteoporozy.