CHLORELLA – WŁAŚCIWOŚCI POŻYWIENIA DOSKONAŁEGO
Chlorella to zielona alga o niezwykłym ładunku składników odżywczych. Jej białko zawiera dziewiętnaście aminokwasów, ponad dwadzieścia różnych witamin i minerałów, a także sporą dawkę kwasów nukleinowych. Zawartość chlorofilu w tej roślinie jest 50-krotnie większa niż w lucernie. Największym światowym konsumentem chlorelli jest Japonia, w której średnia długość życia wynosi ponad 84 lata, co daje jej drugie miejsce w rankingu. I biorąc pod uwagę właściwości i wartości odżywcze chlorelli, raczej nie jest to przypadek.
Chlorella – modna alga zaliczana do produktów zwanych superfoods
Jeśli jeszcze nie wiesz, co to jest chlorella, jak i czy warto ją stosować, a także jakie ma właściwości, najwyższy czas to zmienić. Ta wyjątkowa słodkowodna alga morska o charakterystycznej zielonej barwie jest jedną z lepiej przebadanych roślin w aspekcie dbania o zdrowie i układ odpornościowy człowieka. Najpowszechniejszym gatunkiem jest chlorella vulgaris (chlorella zwyczajna), która występuje w wodach słodkich i morskich. Przy produkcji suplementów diety najczęściej wykorzystywana jest jednak chlorella pyrenoidosa, którą wyróżnia przystępna cena i wysoka zawartość wielu składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, aminokwasy, enzymy, karotenoidy, kwas foliowy oraz kwasy nukleinowe.
Ta niezwykła alga pochodząca z Japonii jest też bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej wapnia niż mleko, sporo magnezu i niemal dwudziestokrotnie więcej cynku niż kasza gryczana. Ma też najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin. Dzięki temu przyspiesza gojenie ran, niweluje zapalenia błony śluzowej jelit i w naturalny sposób wzmacnia układ odpornościowy.
Chlorella – najzdrowszy naturalny produkt zawierający bogactwo składników
Cieszące się dużą popularnością algi morskie i produkowane z nich suplementy diety są coraz częściej wybierane nie tylko przez osoby na diecie roślinnej. Właściwości zdrowotne chlorelli i niskie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych sprawiają, że po preparaty z tą słodkowodną algą sięgają także pacjenci po operacjach, napromieniowaniu i zmagający się z różnymi schorzeniami przewlekłymi. Liczne składniki odżywcze powodują, że suplement diety z chlorellą może być pomocny w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących reumatyzmowi, artretyzmowi, cukrzycy oraz zaburzeniom trawienia. Coraz więcej osób wybiera go także do oczyszczenia organizmu z metali ciężkich oraz zredukowania nadciśnienia związanego z otyłością.
Na co jeszcze sprawdzi się chlorella? Ta niezwykła alga o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych obniża również poziom cholesterolu, pobudza metabolizm i powoduje zmniejszenie stanu zapalnego w obrębie jelit. Suplementacja chlorelli jest wskazana podczas odchudzania, rekonwalescencji organizmu oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej. By wspomóc pracę organizmu, zaleca się dawkowanie chlorelli w ilości od 3 do 5 gramów dziennie. Ponieważ w jej składzie występuje sporo błonnika, przyjmowanie zbyt dużych dawek może spowodować, że pojawią się skutki uboczne w postaci biegunek, wzdęć i uczucia ciężkości.
Doskonały zamiennik mięsa
Największą bolączką wegetarian, a także kobiet w ciąży, jest niedobór witaminy B12. Problem nie dotyczy jednak osób, które regularnie spożywają chlorellę. Zawiera ona bowiem więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Ponadto chlorella to bogate źródło (60 proc.) pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego.
Obowiązkowa przed zakrapianą imprezą
Nikki Ostrower (dietetyk z USA) przeprowadził badania, z których wynika, że przyjęcie chlorelli na co najmniej dwie godziny przed spożywaniem alkoholu, zapobiega wystąpieniu kaca. Jest to zasługą uprzedniego dostarczenia organizmowi potężnej dawki składników odżywczych, które jak wiadomo są hurtowo wypłukiwane podczas spożywania alkoholu. Chlorella ma zdolność wiązania toksyn i usprawnia pracę wątroby, która wyjątkowo ciężko pracuje podczas typowych spotkań towarzyskich.
Zbawienna dla uszkodzonych tkanek
Chlorella, a właściwie jej optymalne dawkowanie, napędza proces regeneracji tkanek, przywracając im tym samy prawidłowe funkcjonowanie. Dzieje się tak za sprawą właściwości nazywanej czynnikiem wzrostu. To dzięki niemu chlorella co 20 godzin… mnoży się czterokrotnie!
Bezwzględna dla toksyn
Chcesz oczyścić organizm z toksyn, metali ciężkich i pestycydów? Suplementy zwierające sproszkowaną chlorellę to pierwszorzędne środki detoksykujące przy oczyszczaniu organizmu! Fitoterapia chlorellą oczyści Twoją wątrobę, dodatkowo usprawniając proces odtruwania ciała.
Dobroczynna dla układu trawiennego.
Chlorella sprzyja namnażaniu się w jelitach przyjaznych bakterii Lactobacillus. Jako naturalny prebiotyk, poprawia więc proces trawienia i reguluje pracę jelit, a także ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Preparaty zawierające chlorellę dodatkowo łagodzą dokuczliwe objawy ze strony układu pokarmowego: eliminują uczucie ociężałości, przeciwdziałają wzdęciom i przywracają prawidłowy rytm wypróżnień. O chlorelli warto także pamiętać w przypadku zatruć pokarmowych. Pomoże ona organizmowi walczyć z trucizną.
Te wszystkie powyższe właściwości sprawiają, że chlorellę należy uznać za jedno z najbardziej wartościowych pokarmów na ziemi.