PROBIOTIC IBS™ 10 MLD LACTOSPORE® SUPERIOR
Według definicji WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży.
Nie wszystkie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus czy Bifidobacterium mają udokumentowany, czyli poparty badaniami naukowymi, wpływ na zdrowie człowieka.
Właściwości probiotyczne związane są nie z gatunkiem bakterii, ale z rodzajem szczepu własności probiotyków są szczepozależne.
Prawidłowy opis szczepu probiotycznego powinien zawierać trzy człony w nazwie systematycznej, określające: rodzaj, gatunek i szczep np. Lactobacillus (rodzaj) rhamnosus (gatunek) GG (szczep). Tak naprawdę, każdy szczep wymaga oddzielnych badań w celu określenia jego własności probiotycznych i skuteczności.
Wyniki badań dla jednego szczepu nie mogą być wykorzystane jako dowód skuteczności innego szczepu, nawet jeśli byłby on bardzo blisko spokrewniony.