Wystarczą zaledwie trzy owoce aceroli dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka na bezcenną witaminę C. Acerola – znana także jako wiśnia z Barbados – zawiera 4500 mg witaminy C na 100 g owocu, a więc ponad 10 razy więcej niż czarna porzeczka, którą wymienia się jako czołowe źródło tego cennego składnika.
Chlorella to zielona alga o niezwykłym ładunku składników odżywczych. Jej białko zawiera dziewiętnaście aminokwasów, ponad dwadzieścia różnych witamin i minerałów, a zawartość chlorofilu w tej roślinie jest 50-krotnie większa niż w lucernie. Największym światowym konsumentem chlorelli jest Japonia, w której średnia długość życia wynosi ponad 84 lata, co daje jej drugie miejsce w rankingu.
Magnez uaktywnia około 300 enzymów przemiany węglowodanowej, białkowej oraz tłuszczowej. Jest to najważniejszy (tuż obok potasu) kation wewnątrzkomórkowy, a jego niedobór daje się odczuć zarówno od strony fizycznej, jak i psychicznej. Na szczęście zażywając preparaty z magnezem można szybko przywrócić równowagę w organizmie.
Czy można żyć 1000 lat? Można! Pod warunkiem, że jest się miłorzębem japońskim. Ginkgo biloba wytworzył odporność na owady, infekcje bakteryjne i wirusowe oraz na zanieczyszczenia powietrza. Pierwszymi roślinami, które wyrosły w Hiroszimie po wybuchu bomby atomowej, były pędy miłorzębu. Co więcej, ich kształt i właściwości nie uległy żadnym zmianom.
W tych małych, czerwonych kuleczkach pochodzących z Amazonii, kryje się aż 6 proc. kofeiny. To trzy raz więcej niż znajduje się w ziarnach kawy! Ponadto, uwalnianie kofeiny z guarany następuje stopniowo, dzięki czemu efekty energetyzujące są odczuwalne nawet do sześciu godzin
Korzeń maca wśród Indian peruwiańskich, od wieków stosowany jest jako skuteczny środek poprawiający sprawność seksualną oraz płodność – zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Jednak nie tylko oni doceniają niezwykłe właściwości tego warzywa korzeniowego. Maca znajduje się w wykazie Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa FAO jako środek, który dzięki wyjątkowemu bogactwu składników rozwiązuje problemy odżywcze.
Kurkuma to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także wyjątkowo silny środek leczniczy. Jej główny składnik – kurkumina – powszechnie wykorzystywany jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Kurkumina to bardzo silny przeciwutleniacz o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, a także antynowotworowym i odtruwającym.
Młody jęczmień dostępny jest na rynku w formie zielonego proszku, pozyskanego w procesie wyciskania i wirowania. Taka metoda pozwala zachować większość cennych składników odżywczych tej wyjątkowej rośliny. Sproszkowany młody jęczmień można spożywać po rozpuszczeniu go w szklance letniej wody, stosować jako dodatek do sosów, jogurtów, zup i koktajli.
Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził, iż monakolina K – związek uzyskiwany ze sfermentowanego czerwonego ryżu – jest substancją, której spożywanie pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi.
Odkrycie terapeutycznego wpływu siarki organicznej (MSM) to jedno z największych osiągnięć medycyny ortomolekularnej. Zażywanie suplementów z MSM ma działanie odtruwające, anaboliczne oraz regenerujące. Dzięki nim możesz w naturalny, trwały i całkowicie bezpieczny sposób pozbyć się stanów zapalnych i uśmierzyć ból.
Piperyna jest substancją skumulowaną głównie w wierzchniej okrywie ziaren czarnego pieprzu. Alkaloid ten wzmacnia system odpornościowy organizmu oraz poprawia koncentrację. Jednak kluczowe działanie piperyny dotyczy układu pokarmowego, co zagwarantowało jej miejsce w ścisłej czołówce naturalnych i skutecznych środków odchudzających, który sprawdza się nawet w przypadku bardzo dużej nadwagi.
Spirulina – pomimo iż naszpikowana składnikami odżywczymi – jest niskokaloryczna. Stanowi więc doskonałe wsparcie dla osób, które stosują dietę odchudzającą i tym samym są szczególnie narażone na niedobory. To sprzymierzeniec (nie tylko) kobiet! Kombinacja składników zawartych w spirulinie, ogranicza wypadanie włosów. Te same składniki zbawiennie wpływają na stan skóry oraz paznokci….
Większość z nas pamięta z dzieciństwa odrażający smak tranu i wiążące się z jego przymusowym spożywaniem traumatyczne przeżycia. Idea była jak najbardziej słuszna, gdyż rola prozdrowotna kwasów Omega-3 jest nie do przecenienia. Na szczęście w obecnych czasach na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów zawierających olej rybi w formie wygodnych w spożyciu kapsułek.
Tysiące gatunków ssaków naturalnie wytwarza witaminę C w swoich organizmach. Nie dotyczy to jednak małp naczelnych, świnek morskich, niektórych gatunków nietoperzy i niestety także ludzi. Tymczasem to właśnie witamina C jest kluczowa dla naszego zdrowia!
Witamina D3 to w rzeczywistości hormon steroidowy, którego produkcję w skórze pobudzają promienie słoneczne. W formę aktywną D3 przekształcana jest w wątrobie oraz nerkach i stamtąd trafia bezpośrednio do komórek ciała. Z powodu warunków klimatycznych panujących w Polsce, niebezpieczny niedobór witaminy D3 dotyczy około 70 proc. społeczeństwa!
Koenzym Q10 Microactive wspiera produkcję energii, serce i odporność, chroniąc przed stresem oksydacyjnym. Dzięki lepszej biodostępności skuteczniej się wchłania, co zwiększa jego efektywność. Regularna suplementacja pomaga w walce ze zmęczeniem, poprawia kondycję i spowalnia procesy starzenia, szczególnie po 30. roku życia.
Witamina K2 jest wyjątkowo niedoceniana. Mówi się o niej niewiele przez co większość osób zupełnie nie zdaje sobie sprawy z tego, że jej długotrwały niedobór prowadzi do wyjątkowo poważnych chorób.