FOLIAN NATURAL
Organiczny kwas foliowy zalecany jest jako kluczowy suplement diety dla kobiet w ciąży. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu, jest również nieocenionym wspomagaczem pracy naszego mózgu i układu odpornościowego.
385 owoców dojrzewających na organicznych farmach z certyfikatem Soil Assocition jest niezbędnych do pozyskania 1kg kwasu foliowego. Wpływ i działanie kwasu foliowego jest pod stałą i ścisłą kontrolą laborantów medycznych i mikrobiologów by stosowanie go jako suplementu diety było zawsze bezpieczne i wartościowe dla naszego organizmu.
Foliany są podatne na utlenianie, gwałtownie tracą aktywność w żywności i są w dużym stopniu, do 90%, niszczone poprzez gotowanie.
Kwas foliowy pobierany z żywności aby uzyskać pełną skuteczność metaboliczną musi zostać zmetabolizowany do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF)
Większość przyjmowanego folianu pochodzi z syntetycznej wersji kwasu foliowego w suplementach oraz dodawanego do żywności.
Dzisiaj wiemy, że kwas foliowy podlega złożonemu metabolizmowi oraz że wśród populacji istnieją różnice w zakresie zdolności do skutecznego metabolizowania kwasu foliowego do jego bioaktywnej formy.
Zaleta folianów
Nie musi ulegać przemianom w organizmie, więc jest rozwiązaniem dla osób, u których mechanizm tych przemian jest zaburzony.
Istnieje wada genetyczna powodująca spadek aktywności enzymu MTHFR, który bierze udział w przemianie kwasu foliowego do jego aktywnej formy.
Mutację tę posiada prawdopodobnie 50% społeczeństwa.
W praktyce oznacza to, że u 40% z nas enzym ten aktywny jest w 75%, zaś u 10% w około 35%. Jeśli kobieta ciężarna znajduje się w tej grupie 10%, to standardowe dawki kwasu foliowego stosowane profilaktycznie mogą okazać się niewystarczające, by zniwelować ryzyko wystąpienia wad u dziecka i innych konsekwencji tego zaburzenia.
U ludzi jelito wydaje się mieć: bardzo duże zdolności do przekształcania zredukowanych folianów z żywności w 5-MTHF, ale ograniczoną możliwość redukowania kwasu foliowego. W rzeczywistości kwas foliowy dociera do wątroby w formie niezmetabolizowanej.
Nowe badanie opublikowane w 2014 roku wyraźnie wykazało, że 86% kwasu foliowego w żyle wrotnej wątrobowej jest niezmetabolizowane, przy czym prawie całość naturalnego folianu została przekształcona prawidłowo.