Jedna roślina, a wiele możliwości wykorzystania – dowiedz się, jak przyprawa kurkuma stosowana jest w kuchni i czy ma działanie zdrowotne! Na co i jak ją stosować? Do czego może się przydać w domowej apteczce? Przeczytaj kolejny wpis na naszym blogu!
Spis treści
- Ostryż prosto z Azji Południowo-Wschodniej
- Kurkumina i kurkuma – czy są to tożsame pojęcia?
- Jak i na co stosować kurkumę w celach zdrowotnych?
- Do czego jeszcze stosować kurkumę?
- Kiedy kurkuma nie jest wskazana?
- Do czego kurkuma przydaje się w kuchni?
- Korzystaj na co dzień z cennych właściwości kurkumy!
Ostryż prosto z Azji Południowo-Wschodniej
Właściwa nazwa kurkumy to ostryż, a wywodzi się ona z Azji Południowo-Wschodniej. Stosuje się ją nie tylko jako przyprawę, ale i barwnik. Najczęściej dostępna jest w formie jasnożółtego zmielonego proszku o lekko cierpkim smaku i ziemistym zapachu. W jej aromacie da się wyczuć nutkę goryczy. Składa się ona głównie ze skrobi, białka i tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych takich jak np. żelazo, kwas askorbinowy, potas, wapń, tiamina. Dlatego można ją stosować nie tylko w kuchni, ale i jako suplement diety w różnych problemach zdrowotnych.
Kurkumina i kurkuma – czy są to tożsame pojęcia?
Na pewno spotkałeś się z oboma określeniami i masz teraz zagwozdkę, czy na pewno znaczą to samo. Otóż kurkumina jest żółtym pigmentem, związkiem chemicznym występującym głównie w kurkumie (jej korzeniu) i stanowiącym składnik różnych suplementów diety. Z kolei ta druga jest rośliną kwitnącą z rodziny imbirowatych, znaną jako przyprawa używana w kuchni indyjskiej. Różnica więc polega na tym, w jakiej formie są stosowane.
Jak i na co stosować kurkumę w celach zdrowotnych?
Ze względu na znajdujące się w niej składniki głównie wykorzystywana jest jako środek profilaktyczny przeciwko niektórym chorobom oraz infekcjom o charakterze zapalnym. Na co może być stosowana kurkumina? Ma ona następujące właściwości:
- przeciwzapalne,
- antyseptyczne,
- przeciwutleniające,
- przeciwnowotworowe.
- immunomodulujące,
- przeciwdepresyjne,
- przeciwwirusowe,
- antyoksydacyjne.
Dzięki nim zapobiega m.in. infekcjom bakteryjnym, grzybiczym czy wirusowym. Ponadto usuwa toksyny i nadmiar płynów oraz przyspiesza metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Jeśli takich efektów w swojej codziennej diecie oczekujesz, dodaj kurkuminę w proszku do szklanki kefiru lub mleka. Wpływa też pozytywnie na stan układu nerwowego, polepszając nastrój, osłabiając objawy depresji czy załamań nerwowych. Wspomaga pracę mózgu – poprzez wspieranie rozwoju i różnicowania nowych komórek nerwowych. Kurkumę znajdziesz też w lekach na schorzenia trzustki czy zburzenia trawienia. Ma działanie pomocnicze w dolegliwościach wątroby, gdy dochodzi do jej uszkodzenia, niewydolności itd.
Do czego jeszcze stosować kurkumę?
Produktu tego możesz także użyć do dezynfekcji ran i łagodzenia objawów chorób skóry. Kurkuma nadaje się bowiem do zastosowania zewnętrznego. Sięgaj po nią przy różnego rodzaju skaleczeniach, urazach. Posyp poranione miejsce żółtym proszkiem, aby przyspieszyć jego gojenie. A może masz problem z cerą tłustą lub trądzikową? Wykorzystaj ten produkt do zrobienia maseczki o właściwościach przeciwzapalnych i antyseptycznych. Jeśli za to będziesz ją regularne spożywać, szybko odkryjesz, że przez działanie odmładzające poprawia wygląd skóry. Jak jeszcze stosować kurkumę? Jej przyjmowanie zalecane jest też przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu lub cukru we krwi oraz w celu zmniejszenia bóli menstruacyjnych.
Kiedy kurkuma nie jest wskazana?
Jeśli chodzi o przeciwwskazania do stosowania suplementów z ostrzyżem, to ze względu na to, że ma wyraźny efekt przeciwkrzepliwy i zdolność rozrzedzania krwi, nie powinna być przyjmowana przez osoby z problemami z jej krzepnięciem. Ponadto odradzana jest pacjentom przed i po operacjach oraz mającym problemy z nadkwasotą, chorującym na cukrzycę typu I i wrzody żołądka. Kurkumina niewskazana jest też w przypadku podatności na różne reakcje alergiczne.
Do czego kurkuma przydaje się w kuchni?
Przede wszystkim kurkuma znana jest jako przyprawa rodem z kuchni azjatyckiej. Dodaje się ją np. do zup warzywnych, mięs (m.in. drobiu, jagnięciny, cielęciny), ryb czy ryżu. Dzięki niej zyskają charakterystyczny żółty koloryt oraz specyficzny zapach i smak. Chcesz, aby rosół miał bardziej złocisty odcień? Dopraw go kurkumą! Do czego jeszcze możesz ją wykorzystać? Jeśli robisz marynaty, dodaj ją do nich. Przyprawa ta doskonale komponuje się także z daniami przyrządzonymi np. z soczewicy czy fasoli. Z racji swoich naturalnych właściwości zabarwi również makaron, ciasto drożdżowe i inne podatne na zmianę koloru artykuły spożywcze. Ponadto kurkuma jest elementem innych mieszanek roślinnych, w tym np. przyprawy curry. Ta roślinna substancja stanowi również główny składniki musztardy i sosu Worcestershire. Zapach zmielonego ostrzyżu niestety szybko wietrzeje. Lepiej więc unikaj kupowania tego produktu w nadmiernych ilościach, jeśli zależy Ci na wyraźnym smaku doprawianych nim potraw.
Korzystaj na co dzień z cennych właściwości kurkumy!
Wiedząc już, jakie działanie ma ten żółty proszek i do czego można go dodawać, zaopatrz w niego nie tylko swoją kuchnię, ale i apteczkę. Zarówno kurkuma — przyprawa, jak i kurkumina znajdująca się w naturalnych suplementach diety mogą Ci się przydać! Sprawdź naszą ofertę w tym zakresie!
-
CURCUMIN UC3 CLEAR POWDER 100% PURE 70g78,56 zł 72,74 zł netto
Poprzednia najniższa cena: 78,56 zł.
-
CURCUMIN C3 COMPLEX® + BIOPERINE® (Kurkuma) 30 kaps68,01 zł 62,97 zł netto
Poprzednia najniższa cena: 68,01 zł.
-
ARTHRO SR (Stawy) 60 kaps74,98 zł 69,43 zł netto
Poprzednia najniższa cena: 74,98 zł.