Większość organizmów żywych, zarówno zwierząt jak i roślin wytwarzają kwas askorbinowy zwany witaminą C. Jedynie niewielka grupa organizmów, w tym człowiek, nie mają takiej możliwości dlatego do prawidłowego funkcjonowania kwas ten musi być przyjmowany w odpowiedniej diecie lub suplementach diety.
Zapotrzebowanie na witaminę C wynosi średnio:
- u dzieci od 40 do 50 mg/ dobę
- u kobiet ok. 75 mg/ dobę
- u mężczyzn ok. 90 mg/ dobę
Wielu naukowców twierdzi nawet, że minimalne dawki dobowe dla dorosłego człowieka powinny sięgać nawet do 200 – 250 mg/ dobę.
Przyjmowanie większych i stałych ilości kwasu askorbinowego zalecane jest szczególnie w okresach grypowych, gdy organizm człowieka jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaju wirusy. W przypadku sportowców dawki te powinny być znacznie wyższe. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie witaminy w odpowiednio dobranych składnikach spożywczych jednak w dzisiejszych czasach systematyczność i dbałość o taki jadłospisowy porządek nie jest łatwa. Dlatego większość lekarzy zaleca wspomaganie się sprawdzonymi suplementami.
Przyjrzyjmy się w jakich produktach można znaleźć największe dawki kwasu askorbinowego:
- dzika róża – nawet do 800 mg/ 100 g.
- czarna porzeczka do 300 mg/ 100 g
- papryka do 200 mg/ 100 g.
- brokuły do 100 mg/ 100 g.
ale prawdopodobnie najwięcej witaminy C jest w aceroli bo nawet do 4500 mg/ 100 g. owocu czyli do 30 razy więcej niż w słynnej cytrynie. Warto dodać, że dawniej acerola była stosowana w leczeniu anemii, ospy wietrznej, dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najbardziej sprawdzała się we wspomaganiu układu odpornościowego. Jej silne działanie przeciwbakteryjne cenione jest do dzisiaj, dzięki czemu znajduje zastosowanie w produkcji wysokiej jakości suplementów diety.
Wróćmy jednak do witaminy C, której zalet stosowania można by wymieniać bez końca. My przedstawimy kilka podstawowych:
- wspomaga odporność organizmu,
- poprawia pracę układu krążenia,
- zapobiega miażdżycy,
- obniża ciśnienie krwi,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- poprawia sprawność kości i stawów,
- usuwa toksyny i pozostałości leków syntetycznych,
- stymuluje pracę wątroby,
- ułatwia wchłanianie żelaza.
Tutaj się zatrzymamy i powrócimy do pierwszego punktu – wspomagania odporności organizmu. Jest to potwierdzone wieloma badaniami, jednak wiele osób błędnie interpretuje słowo odporność, witamina C nie jest lekiem czy tarczą na wirusy, infekcje czy przeziębienia. Witamina C wzmacniając organizm i odporność ma działanie profilaktyczne. Sama w sobie nie będzie antidotum na „wszystko co boli”. Dlatego tym bardziej zaleca się jej suplementację już przed tak zwanym „sezonem grypowym”.
Szczególnie polecana jest osobom uprawiającym sporty. Naukowcy dowiedli, że u sportowców systematyczne przyjmowanie dodatkowych porcji kwasu askorbinowego zwiększyło ich odporność na infekcje aż o 40%.
Co z tym krążeniem?
Witamina C wpływa korzystnie na naczynia krwionośne znacząco je wzmacniając i uszczelniając, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się krwotoków, sińców a nawet krwawieniu dziąseł. Naukowcy dowiedli też, że systematyczne przyjmowanie witaminy reguluje ciśnienie tętnicze i odgrywa dużą rolę w produkcji krwinek czerwonych co znacznie chroni przed anemią. W trakcie badań EPIC stwierdzono, że witamina C zmniejsza ryzyko udaru mózgu nawet o 42 procent.
Witamina C na kości?
Składnikiem chrząstek stawowych jest kolagen i to w procesie jego tworzenia witamina C odgrywa właśnie bardzo dużą rolę. Dodatkowo przyczynia się do łatwiejszego formowania i wydzielania osseiny będącej podstawowym budulcem kości. Potwierdzeniem znaczącej roli w trosce o układ kostny niech będzie fakt, że wielu lekarzy zaleca spożywanie od 100 do 500 mg witaminy przy profilaktyce osteoporozy.
Piękno z witaminą.
Jako silny przeciwutleniacz witamina C neutralizuje wole rodniki będące przyczyną uszkodzeń skóry, także jej starzenia. Dodatkowo chroni przed negatywnym działaniem promieniowania UV. Wcześniej wspomnieliśmy, że bierze udział w produkcji kolagenu niezbędnemu w układzie kostnym. Kolagen ten odpowiada także za świeży i młody wygląd skóry. Kwas askorbinowy często stosowany jest w produkcji kosmetyków.
Dawkowanie a przedawkowanie.
Dzienna ilość witaminy C zależna jest od wielu czynników, między innymi od wieku człowieka, jago płci czy nawet stanu zdrowia. Na początku artykuły przedstawiliśmy ilości niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jednak chyba najlepszym przelicznikiem jest stosowanie 1 mg witaminy na 1 kg masy ciała. W przypadku dzieci zaleca się te dawki nawet podwoić tj. 2 mg witaminy na 1 kg masy ciała. Gdy to nadal jest zbyt trudne w oszacowaniu ilości to optymalnym rozwiązaniem jest łyżeczka kwasu askorbinowego rozpuszczona w szklance wody. 200 mg kwasu przyjętego doustnie organizm wchłania niemal całkowicie. Nadmiar jest usuwany samoistnie wraz z moczem.
Istnieje ryzyko przedawkowania, które może wywołać między innymi:
- mdłości i wymioty,
- biegunkę,
- wysypkę na skórze,
- dolegliwości żołądkowe.
Nie zaleca się stosowania dużych ilości witaminy C u kobiet w ciąży.
Co zrobić jeśli w organizmie stwierdzono niedobór witaminy C?
W przypadku niedoboru wit. C zaleca się stosowanie witaminy C 1000. Witamina C w połączeniu z bioperiną doskonale uzupełnia braki w organizmie. Bioperyna wyraźnie poprawia wchłanialność składników odżywczych w tym witaminy C. Niektórzy nazywają witaminę C 1000 „Podwójnym uderzeniem odpornościowym”. Nie zaleca się dzieciom poniżej 12 roku życia, osobom cierpiącym na kamicę nerkową lub z zaburzeniami metabolizmu żelaza a także cierpiącym na fenyloketonurię.